בתאריך 24 ביולי 2023, עם הניסיון לבטל את עילת הסבירות בכנסת, פרסם משרד האוצר תזכיר חוק המציע רפורמה נרחבת בתחום המיסוי הבינלאומי, תוך שינוי מהותי בהגדרות “תושב ישראל” ו-“תושב חוץ” בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ”א-1961 (“הפקודה”). תזכיר החוק, המבוסס על מסקנות הוועדה לרפורמה במיסוי בינלאומי שפורסמו בנובמבר 2021, צפוי לשנות את כללי המיסוי הבינלאומי עבור תושבי ישראל והשוהים בחו”ל.
מטרת הרפורמה היא לייעל, לפשט וליצור וודאות בקביעת התושבות של יחידים, תוך שימוש בחזקות חלוטות הניתנות לאימות על בסיס נתונים מדויקים. במסגרת השינויים, ההגדרה המוצעת תביא לסגירת פרצות משפטיות שהתאפשרו עד כה, ותציב אתגר חדש בפני יחידים ומשפחות השוהים זמן משמעותי מחוץ לישראל.
[לפני היציאה לרילוקיישן עליכם לפנות לאיש המקצוע הנכון לפנות אליו הוא עורך דין מיסוי בינלאומי שיוכל לוודא שאכן התשלומים נכונים ורלוונטיים וכמובן שלא יינקטו סנקציות כנגד הלקוח שלו במידה ולא ישלם. נושא זה יכול להיות רלוונטי, למשל, לקראת יציאה לרילוקיישן].
מיסוי בינלאומי – השינוי בהגדרת תושב ישראל ותושב חוץ
שאלת התושבות של יחיד מעלה שאלות והשלכות רחבות, כמו חובת דיווח על הכנסות בישראל, קבלת זיכויים ממסים זרים, מיסוי על הכנסות ממקור חוץ, ומתן הטבות לתושבים חוזרים ולתושבי ישראל לראשונה. בהתאם לרפורמה, הגדרת תושבות תתבסס על חזקות חדשות, המצמצמות את מרחב הפרשנות האפשרי.
מבחן “מרכז החיים” נשאר בעינו, לצד חזקות כמותיות חדשות, שיוחלו במקרים מובהקים. בחינת התושבות תתבסס בעיקרה על שהות היחיד בישראל לאורך תקופה מוגדרת, תוך שימת דגש על מקום שהות בני משפחתו כגורם מרכזי בקביעת התושבות.
אז מהי הגדרת תושב ישראל?
אני רוצה שתדמיינו את פקיד השומה בודק את התושבות שלכם השלב הראשון בעת הבדיקה היא בחינה של המבחן הכמותי.
המבחן הכמותי – מדובר במבחן מצטבר:
1. בדיקה האם אדם שהה בישראל מעל 183 ימים בשנת מס (1.1 עד 31.12).
2. מבחן ה-425 – מבחן שמפיל כל מי שיוצא לרילוקיישן. ראשית מתחילים לספור שנה קלנדרית החל מ-30 ימי שהייה בישראל. לאחר מכן, בוחנים האם בשלושת השנים (שנת המס והשנתיים שקדמו לה) עברתם 425 ימי שהייה בישראל. אם עברתם – למעשה “נפלתם במבחן הכמותי” – שימו לב שרוב היוצאים לרילוקיישן יפלו במבחן ה-425 ועל כן יש לסתור את המבחן הכמותי באמצעות מבחן מרכז החיים!
אני מזכיר המבחן הכמותי מהווה חזקה הניתנת לסתירה!
מבחן האיכותי – מבחן מרכז החיים
כאמור את המבחן הכמותי ניתן לסתור באמצעות מבחן מרכז החיים אשר מורכב מסממנים וזיקות שונות אשר באמצעותן ניתן לקבוע כי אדם הוא תושב ישראל לצרכי מס או שמא מדובר בתושב חוץ לצרכי מס.
שימו לב הסממנים חשובים ובעת היציאה לרילוקיישן עליכם לשמור את כל האסמכתאות כדי להוכיח זאת.
להלן הסממנים החשובים שעליכם להתייחס:
1. מבחן בית הקבע הזמין לשימוש – בית שנוח לצרכים שלכם ושאתם יכולים להיכנס אליו ללא הגבלה. אם למשל השכרתם את הבית לצד ג’ לא מדובר בבית הזמין לשימוש. תשמרו חוזי שכירויות וכן הוצאות שוטפות – מים, חשמל, ארנונה וועד בית מחו”ל על מנת להוכיח כי בית הקבע בחו”ל.
2. מרכז החיים המשפחתי – האם המשפחה שוהה יחד איתכם בחו”ל.
3. מרכז החיים העסקי ומקום העבודה – איפה המעסיק שלכם? איפה פתחם עסק? האם פתחתם חברה בחו”ל?
4. מרכז האינטרסים הכלכליים והחברתיים – איפה ההשקעות שלכם? חשבונות הבנקים, כרטיסי אשראי, נדל”ן ניירות ערך, ביטקוין ועוד. שימו לב שאם אתם למשל מתפללים בחו”ל בבתי כנסת או בבית חב”ד זהו סממן חברתי לכך שמרכז החיים החברתי שלכם מחוץ לישראל. דוגמא נוספת היא רישום לחוג או חדר כושר.
5. ביטוח לאומי – היכן אתם צורכים את השירותים הציבוריים? בפסק דין בר רפאלי כב’ השופט אורנשטיין שאל מה דינו של נווד דיגיטלי שחי ביכאטה וכל יום עוגן במקום אחר. התשובה הייתה היכן היחיד צורך את השירותים הציבוריים כגון שירותי רפואה (וקצת בבוטות כמובן שעם כסף בכיסים המבחן די מתבטל). שימו לב אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה – רשות המיסים בודקת האם ניתקתם תושבות בביטוח לאומי.
הרפורמה במיסוי הבינלאומי
תוספת החזקות החלוטות בתזכיר החוק:
חזקות חלוטות להגדרת תושב ישראל:
- יחיד ששהה בישראל שתי שנות מס רצופות, 183 ימים או יותר בכל שנה.
- יחיד ששהה בישראל 100 ימים בשנה, וסך שהייתו בשנה זו ובשנתיים קודמות הוא 450 ימים לפחות.
- שהייה בישראל 100 ימים בשנה כאשר בן/בת הזוג תושב/ת ישראל.
חזקות חלוטות להגדרת תושב חוץ:
- שהייה בישראל פחות מ-30 ימים בכל שנת מס, במשך ארבע שנות מס רצופות.
- שהייה בישראל פחות מ-60 ימים בכל שנת מס, במשך ארבע שנות מס רצופות עם בן/בת זוג.
- שהייה בישראל פחות מ-100 ימים בכל שנת מס במשך ארבע שנות מס רצופות, ושהייה במדינת אמנה 183 ימים לפחות בכל שנה.
מוזמנים להאזין לוובינר – צ’ק ליסט היציאה לרילוקיישן
סיכום
הדבר הראשון שאתם חייבים להבין שבעקבות הרפורמה למרות שטרם יצאה לפועל אתם צריכים לתכנן את כמות ימי השהייה שלכם בישראל בעת הביקורים!
החזקות החדשות יאפשרו ודאות לנישומים, לצד יעילות בקביעת מעמד התושבות. אחד מהשינויים המרכזיים הוא ביטול האפשרות לפצל את התא המשפחתי לצורכי מס, דבר שהיה רלוונטי עד כה לאלפי ישראלים ברילוקיישן. כל אחד מהשוקלים לבצע רילוקיישן, כשמשפחתו נותרת בישראל, יצטרך לקחת בחשבון את ההשלכות הכלכליות החדשות הנלוות לכך.
יובהר כי חקיקה זו אינה סותרת את אמנות המס הבינלאומיות עליהן חתומה ישראל.
מוזמנים לשאול כל שאלה או לקבוע לייעוץ מסודר לתכנון היציאה לרילוקיישן – אז למה אתם מחכים תשאירו פרטים!